Kolmas teema: arvutipõhised testid

Õppematerjalide koostamise vahendite juurest liigume me edasi arvutipõhiste testide juurde. Eelmisel teema juures võimaldasid kõik õppematerjalide ja sisupakettide koostamise vahendid mingil kujul ülesannete koostamist, kuid on olemas ka spetsiaalselt küsimuste ja testide koostamiseks ning läbiviimiseks mõeldud vahendid.

Kõigepealt soovitan ma teil läbi lugeda selle nädala lugemismaterjali arvutipõhistest testidest. Ingliskeelsete teadusartiklite asemel saan selle teema juures pakkuda eestikeelset lisalugemist. Tea Ruul on koostanud õppematerjali testimisest e-õppes. Meie magistrantide poolt on eelmisel aastal selle kursuse rühmatööna koostatud Hot Potatoes ja TATS & PETS tutvustavad materjalid.

Praktiliselt võiksite te tutvuda kahe erineva testide koostamise vahendiga. Üheks vahendiks võiks olla TLÜ Haridustehnoloogia keskuses arendatud TATS, kuna see on eestikeelne ja täies mahus tasuta kasutatav (eestikeelset kasutajaliidest näidatakse juhul kui see on brauseris seadistatud esimeseks keele-eelistuseks). TATS keskkonnas koostatud testide läbiviimiseks on eraldi vahend PETS. Tegemist on suhteliselt võimalusterohke vahendiga, kuid kahjuks pole meil õnnestunud seda Eestis piisavalt tutvustada.

Teise vahendi valiku jätan ma vabaks. Võite valida mõne võimalusterohkema veebipõhise testide koostamise vahendi (Yacapaca!, Zoho Challenge, EasyTestMaker), testide koostamist võimaldava õpihaldussüsteemi, uurida põhjalikumalt testide koostamist mõnes eelmise teema juures käsitletud sisupakettide koostamise vahendis või mingis muus teie poolt valitud vahendis.

Mõlemas vahendis peaksite te koostama 3 küsimusest koosneva testi. Võimaluse korral kasutage erinevaid küsimusetüüpe.

Juhul kui te töötate õpetajana, siis võite loomulikult koostada oma aine jaoks vajaliku testi. Kui te otseselt ei õpeta, siis soovitan ma valida testiküsimuste kontekstiks õpetajate haridustehnoloogilised pädevused (PDF). Proovige koostada sellised testiülesanded, mis võimaldaks automaatselt kontrollida mingi haridustehnoloogilise pädevuse olemasolu. Märkige ka juurde, millise pädevuse mitmendat taset ülesanne kontrollib.

Lõpetuseks ootan ma teilt ajaveebipostitust, kus võtate kokku lugemismaterjalidest õpitu, oma senised kogemused testide koostamisel ning mulje katsetatud vahendite kohta. Lisage postitusele ka lingid testidele, mis te koostasite. Postituste tähtajaks on pühapäev 11. märts.

Meil on praegu haridustehnoloogia keskuses käsil mitu arvutipõhise testimisega seotud projekti. Üheks neist on õpetajate haridustehnoloogiliste pädevuste testimise keskkond DigiMina. Võimalik, et teie poolt koostatud ülesanded sobivad kasutamiseks DigiMina keskkonnas (vt. täpsemad juhised DigiMina ülesannete koostamiseks). Sel juhul võtan teiega eraldi ühendust ja palun selleks nõusolekut.

TÄPSUSTUS 04.03: TATS annab hetkel küsimuse staatuse muutmisel privaatsest avalikuks veateate. Andsin selle programmeerijale edasi. Seni palun ikka TATS katsetada ja blogipostituses oma muljed kirja panna. Loodetavasti saab järgmise nädala jooksul küsimuste avaldamise ka jälle korda.

TÄPSUSTUS 07.03: Testiküsimuste avaldamine TATS’is töötab jälle.

Rubriigid: Ülesanded. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

11 Responses to Kolmas teema: arvutipõhised testid

  1. bloggitar ütles:

    Üritasin luua TATS keskkonnas testi, kuid mulle lõi ette errori, kui üritasin küsimusi testi juurde lisada või küsimusi avalikuks teha. http://www.upload.ee/files/2125107/error.png.html

  2. stinatlu ütles:

    Sain ka sama veateate :S

  3. Hans Põldoja ütles:

    Mul tuli ka veateade. Andsin selle programmeerijale edasi ja loodetavasti saab lähipäevadel parandatud.

  4. Hans Põldoja ütles:

    Testiküsimuste avaldamine TATS’is töötab jälle.

  5. Pingback: Kolmas teema: arvutipõhised testid « lblog123

  6. Anneli ütles:

    Küsimused ja testi sain tehtud, aga lünktekstiga küsimusele vastamine ei toimi. Õiget vastust ei võta omaks ega lase testis enam edasi liikuda. Küsimuse link – http://ait.opetaja.ee/tats/questions/question_1878400563

  7. Pingback: Arvutipõhised testid « tiina õppetöö blogi

  8. Pingback: Kolmas teema: arvutipõhised testid | Mina ja minu Ülikool

  9. Pingback: Kolmas teema: arvutipõhised testid « veronikatuul

  10. Pingback: Kolmas teema: arvutipõhised testid | Elo

  11. Pingback: Arvutipõhised testid | Haridustehno õpe '11-'13

Lisa kommentaar