Viies teema: õppematerjalide autoriõigus

Õppematerjalide autoriõigus on üks teemasid, millega ma olen viimastel aastatel põhjalikumalt tegelenud. Proovisin lugemismaterjali kokku panna kõige olulisema autoriõiguste ja Creative Commons litsentside kohta, kuid paljud avatud õppematerjalidega seotud teemad ei mahtunud sinna seekord ära.

Mitmete varasemate kodutööde juures hakkas mulle silma, et autoriõigustega ei olnud asjad täielikult korras. Üheks tüüpiliseks eksimiskohaks on teiste autorite fotode kasutamine. Kui te ei ole oma avalikule õppematerjalile või ajaveebipostitusele mingit avatud sisulitsentsi lisanud, siis saade kasutada ainult selliseid teiste autorite fotosid, mis on Creative Commons Attribution litsentsi alusel või avalikus omandis (ingl. k. public domain). Wikimedia Commons või Flickr kaudu on suur tõenäosus leida sobiva litsentsiga foto. Suur hulk fotosid Wikimedia Commons kogus on ka Creative Commons Attribution-ShareAlike litsentsi alusel. Nende fotode kasutamiseks peab teie õppematerjal olema avaldatud sama litsentsiga.

Samamoodi nagu fotod on autoriõigusega kaitstud ka lugemistekstid, harjutused, testiküsimused jne. Nende puhul on sageli kahjuks ei õnnestu leida avatud sisulitsentsiga eestikeelset alternatiivi. Seetõttu on oluline kasvatada õpetajate teadlikkust avatud sisulitsentsidest ning suunata neid oma õppematerjale avatud sisulitsentsiga jagama.

Teie ülesanne on järgmine:

  • Tutvuge lugemismaterjaliga.
  • Analüüsige ühte enda tehtud õppematerjali või mõnest Eesti repositooriumist leitud õppematerjali autoriõiguste järgmise seisukohast. Proovige leida avatud sisulitsentsiga alternatiivid ilma loata kasutatud fotodele ja tekstidele.
  • Kirjutage ajaveebipostitus ja lisage sinna oma mõtted autoriõiguste ja avatuse teemadel.

Jään teie postitusi ootama pühapäevaks 8. aprilliks. Ma saan aru, et kevad on koolides kiire aeg, nii et paaripäevane hilinemine on arusaadav. Mina ka hilinesin jälle.

Rubriigid: Ülesanded. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

8 Responses to Viies teema: õppematerjalide autoriõigus

  1. Pingback: Viies teema: õppematerjalide autoriõigus « lblog123

  2. T ütles:

    Ma ei saa täpselt aru sellest ülesande osast “Proovige leida avatud sisulitsentsiga alternatiivid ilma loata kasutatud fotodele ja tekstidele.” Kas saaksid pisut täpsustada?

    • Hans Põldoja ütles:

      Sinu myUdutu’s tehtud õppematerjalis äratavad minus kohe kahtlust esimesel slaidil olevad õunte fotod. Fotode autori kohta ei ole mitte mingit märget. Seda võib mõista kolmel viisil:
      1) Fotod on Sinu tehtud
      2) Fotosid levitatakse tingimustel, mis ei nõua viitamist (avalikus omandis e. public domain olevad fotod, royalty-free fotod, kontoritarkvaraga kaasas olevad clip art pildid)
      3) Fotosid on kasutatud ilma õigusteta

      Kolmanda varianti puhul tuleks otsida sinna asemele samaväärsed õunafotod. Kuna Sinu õppematerjal ei ole avaldatud mingi avatud sisulitsentsi alusel, siis saad seal kasutada Creative Commons Attribution litsentsiga fotosid, mille kasutamisel on ainus kohustus viitamine. Sellise litsentsiga õuna fotosid leiad Flickrist.

      (apple on selles mõttes natuke keeruline otsingusõna, et puuviljade asemel seostub see ühe firmaga…)

  3. Pingback: Haridustehno õpe '11-'13

  4. Pingback: Autoriõigused | Mina ja minu Ülikool

  5. Pingback: Viies teema: õppematerjalide autoriõigus « veronikatuul

  6. Pingback: Õppematerjalide autoriõigus « tiina õppetöö blogi

  7. Pingback: Viies teema: õppematerjalide autoriõigus | Elo

Lisa kommentaar