Viies teema: õppematerjalide autoriõigus

Kursuse viiendaks teemaks on õppematerjalide autoriõigus. Autoriõiguse puhul on tegemist sellise teemaga, mille üldpõhimõtted on lihtsad, kuid mille detailid on keerulised ka kogenud õppematerjalide koostajatele. Õppematerjale koostades oleme sageli olukordades, kus on võimalik aluseks võtta teiste autorite poolt koostatud materjale ning neid oma vajadustest lähtudes edasi arendada.

Teie ülesanne on järgmine:

  • Tutvuge lugemismaterjaliga.
  • Analüüsige ühte enda tehtud õppematerjali või mõnest Eesti repositooriumist leitud õppematerjali autoriõiguste järgmise seisukohast. Kas õppematerjali loomisel kasutatud teiste autorite teostele on selgelt viidatud? Kas illustratsioonide kasutamisel on järgitud autoriõiguse reegleid? Kas õppematerjalile litsentsi valides on lähtutud piirangutest, mida seavad selle loomisel kasutatud materjalide litsentsid? Jne. Proovige leida avatud sisulitsentsiga alternatiivid ilma loata kasutatud fotodele ja tekstidele.
  • Kirjutage ajaveebipostitus ja lisage sinna oma mõtted autoriõiguste ja avatuse teemadel.

Oma postitustes võiksite te välja tuua ka küsimused, mis teile autoriõiguse alal ebaselgeks on jäänud. Ma olen selle teemaga pikemat aega tegelenud ning proovin oma teadmiste piires teie küsimustele vastata.

Jään teie postitusi ootama umbes nädala jooksul, et teine nädal jääks kommentaaride jaoks.

Uute tehnoloogiate teemas on paaril inimesel veel postitus tegemata, nii et ma ootan natuke selle teema kokkuvõttega. Samuti võivad mulle kirjutada need inimesed, kellega kirjanduse analüüsi teema ei ole veel kokku lepitud.

Rubriigid: Ülesanded. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.