Õpimärkidest

Ma olen nüüd lõpuks saanud tööle õpimärkide väljaandmise. Õpimärk (open badge) on digitaalne märk, mis tõestab mingi oskuse omandamist. Lühiülevaate õpimärkidest saate Mozilla Open Badges leheküljelt. Samuti saate seal lihtsa küsimustiku täitmisega proovida õpimärgi teenimist.

Õpimärkide tehnoloogia koosneb kolmest osast:

  • õpimärkide väljaandmise vahend (issuer)
  • õpimärkide hoidmise vahend (Mozilla Backpack)
  • õpimärkide kuvamise vahendid (ajaveeb, sotsiaalvõrgustikud, jne)

Õpimärkide väljaandmiseks on viimastel aastatel arendatud terve rida erinevaid tarkvararakendusi. Paraku ei õnnestunud mul esimesel otsimisel leida ühtegi tasuta pakutavat veebiteenust, vaid kõik rakendused vajasid oma serverile installeerimist. Ma tean, et HITSA Moodle’is on ka olemas õpimärkide väljaandmise vahend, kuid ainult selle jaoks Moodle’i kasutusele võtmine ei tundu mõistlik. Mozilla on loonud õpimärkide väljaandmiseks openbadger rakenduse, kuid see vajab tööks Redis ja MongoDB tarkvara, mida minu virtuaalserveril pole võimalik kasutada.

Pikast nimekirjast õpimärkide väljaandmise vahenditest valisin esimesena katsetuseks välja PHP platvormil töötava Badge-it-gadget-lite, kuid selle töölesaamine mul puuduliku dokumentatsiooni tõttu päris ei õnnestunud. Järgmisena otsustasin katsetada WordPress pistikprogrammi WPBadger, mille installeerimine õnnestus lihtsalt.

Õpimärkide jaoks on vaja teha vähemalt 90×90 piksli suurused PNG formaadis pildid maksimumsuurusega 256 KB (vt õpimärkide nõuded). Nende tegemiseks on võimalik kasutada mõnda arvutigraafikaprogrammi või WordPress pistikprogrammi Open Badge Designer. Paigaldasin katseks Open Badge Designer pistikprogrammi ja proovisin sellega õpimärkide kujundamist, kuid otsustasin siiski 18 õpimärgi tegemiseks omale tuttavat arvutigraafikatarkvara kasutada.

WPBadger poolel tundus õpimärkide ülesseadmine lihtne, kuigi kasutusjuhendid puudusid. Väljaandmisel selgus aga, et Mozilla Backpack annab õpimärgi vastuvõtmisel veateadet. WPBadger arenduspiletite kommentaaridest selgus, et üheks veateate põhjuseks võib olla see, et ma polnud määranud õpimärkidele versiooninumbrit. Lisasin versiooninumbri 1.0 ning sain seejärel Mozilla Backpack poolel juba teistsuguse veateate. Mõningase otsimise järel leidsin soovituse, et õpimärgi kirjeldus peaks mahtuma 128 sümboli sisse ega tohiks sisaldada erisümboleid. Mul oli seal HTML formaadis põhjalikum loetelu kriteeriumidest, mida õpimärgi saamiseks tuleb täita. Jätsin sinna vaid ühe lause, ning seejärel õpimärgi väljaandmine õnnestus.

Õppija poolelt näeb õpimärgi vastuvõtmise protsess välja järgmine:

  1. Teile saadetakse e-mail, milles on õpimärgi aktsepteerimise link.
  2. Õpimärgi aktsepteerimise lehel peate valima accept badge.
  3. Teid suunatakse Mozilla Backpack sisselogimise lehele. Sisselogimiseks on vaja luua endale Mozilla Persona kasutajatunnus või logida sisse olemasoleva Mozilla Persona kasutajatunnusega.
  4. Mozilla Persona kasutajatunnuse loomisel saadetakse kinnituse e-mail, milles on link kasutajakonto kinnitamiseks.
  5. Kasutajakonto kinnitamise järel saate Mozilla Backpacki sisse logida.
  6. Sisselogimise järel pakutakse teile võimalust õpimärgi või õpimärkide aktsepteerimiseks.
  7. Õpimärkide aktsepteerimise järel suunatakse Mozilla Backpack lehele teenitud õpimärkide loetelusse.

Õpimärkide kuvamiseks saate Mozilla Backpack abil luua kollektsioone (Collections) ning jagada neid Twitteri, Google+ ja Facebooki vahendusel. Need, kellel on oma serveril WordPress ajaveeb, saavad sinna õpimärkide kuvamiseks lisada WPBadgeDisplay pistikprogrammi.

Saadan teile lähiajal esimese kolme ülesande õpimärgid. Kasutan õpimärkide saatmiseks neid e-maili aadresse, millega te kursusele registreerusite. Kui keegi omab juba Mozilla Persona kasutajatunnust mõne teise aadressiga, siis võib minu saadetud õpimärkidest vastuvõtmisest keelduda ning anda mulle teise aadressi õpimärkide saatmiseks.

Rubriigid: Kursus. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

3 Responses to Õpimärkidest

  1. Hans Põldoja ütles:

    Kärt ja Lili jõudsid juba õpimärkide vastuvõtmist katsetada ning selgus, et midagi läks viltu. Esimese kolme õpimärgi asemel saite te 3 korda neljanda õpimärgi. Uurin, milles on probleemi põhjus…

  2. Hans Põldoja ütles:

    Vea põhjus on leitud. Selgus, et WPBadger tarkvara koodis on üks viga, mistõttu õpimärgi aktsepteerimise hetkel saadetakse Backpacki kõige viimati lisatud õpimärk (antud juhul 4. teema õpimärk): https://github.com/davelester/WPBadger/issues/48

    Lahenduseks oli ühes koodifailis mõnede muudatuste tegemine. Proovisin Lili peal uuesti õpimärkide saatmist ning ta sai nüüd õiged õpimärgid. Kui keegi on veel jõudnud valed õpimärgid aktsepteerida ja Backpacki lisada, siis võib mulle teada anda ning ma saadan nende asemel uuesti õiged õpimärgid.

  3. Pingback: BIHEIVIORISM (Momendid 14.02.2021) – Haridustehnoloogia

Lisa kommentaar