13. nädal – allikmaterjalidele viitamine

Selle nädala teema on oluline nii õppematerjalide koostamisel kui magistritöö kirjutamisel. Viitamise kohta olen ma kahel korral pidanud koos Mart Laanperega põhjalikuma e-kursuse Töö allikatega, viitamine ja viidete haldamine e-õppes. Panen siia viited paarile lugemismaterjalile sellelt kursuselt:

Erinevatest viitamissüsteemidest on teie jaoks kõige olulisem APA. See sobib hästi õppematerjalides kasutamiseks ning samuti soovitatakse Tallinna Ülikooli Informaatika instituudi magistritööde vormistamisel järgida APA viitamissüsteemi. Viitamissüsteeme arendatakse edasi samamoodi nagu muid standardeid ning hetkel on kasutusel APA 6. versioon. Paraku ei ole APA viitamissüsteem ametlikult veebis kättesaadav ning seda levitatakse raamatuna, kus lisaks kõigele muule on viidete vormistamise juhised 77 levinuma allikatüübi kohta. Erinevad ülikoolid on koostanud APA viitamissüsteemi kohta mitteametlikke juhendeid, millest ma ise soovitan Curtini ülikooli raamatukogu lehel olevat juhendit (otselink PDF allalaadimiseks).

Head eestikeelset juhendit APA viitamissüsteemi 6. versiooni kohta ei ole. Üheks koolituseks olen ma koostanud lihtsamad näited, mis on mõeldud viidete vormistamiseks gümnaasiumi uurimistöödes (vt slaidid 34-44).

Teadusartiklite ja muude allikmaterjalide haldamiseks on hulk erinevaid programme. Vabavaralistest rakendustest on viimasel ajal aina enam kasutajaid leidmas Mendeley, millel on lisaks arvutis olevale klientprogrammile ka veebirakendus. Lisaks artiklite PDF failide haldamisele võimaldab see kopeerida ka viiteid, mis on vormistatud APA viitamissüsteemi järgi (paraku pole programmide vormistatud viited alati siiski 100% APA reeglitele vastavad).

Selle nädala ülesanne on praktilist laadi. Registreeruge Mendeley kasutajaks ja paigaldage oma arvutile Mendeley tarkvara. Seejärel lisage oma materjalide kogusse järgmist tüüpi materjalid, mis on seotud teie magistritööga või huvidega haridustehnoloogia valdkonnas (File > Add Entry Manually):

  • raamat (Book)
  • teadusajakirjas ilmunud artikkel (Journal Article)
  • konverentsikogumikus ilmunud artikkel (Conference Proceedings)
  • veebilehekülg (Web Page)

Täitke võimalikult palju metaandmete välju lisatud allika kohta, kuna need on vajalikud viitekirje automaatseks vormistamiseks. Viitekirjeid saab kopeerida Edit menüü käsuga Copy Citation. Enne kopeerimist veenduge, et valitud viitamissüsteemiks on APA (American Psychological Association). Viitamissüsteemi saab valida View menüü alamenüüs Citation Style.

Kui see tehtud on, siis postitage oma ajaveebi muljed Mendeley kasutamisest. Lisage postitusele link oma Mendeley kasutajaprofiilile ning kopeerige postitusse APA süsteemi järgi vormistatud viited neljale ülesande käigus lisatud materjalile.

Ootame teie postitusi pühapäevaks 1. maiks.

Rubriigid: Ülesanded. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

13 Responses to 13. nädal – allikmaterjalidele viitamine

  1. Pingback: Viitamine ja Mendeley | Argo's IMKE Blog

  2. Pingback: Viitamine ja viidete haldamine «

  3. Pingback: Allikmaterjalide viitamine (13. nädal) | Elu ülikoolis

  4. Pingback: Allikmaterjalide viitamine (13. nädal) | Elu ülikoolis

  5. Pingback: Allikmaterjalidele viitamine | Digitaalsete õppematerjalide koostamine

  6. Pingback: 13. nädal – allikmaterjalile viitamine | Sireti haridustehnoloogia õpingud

  7. Minu postitus on uues blogis http://lepress.net/juliatpt30/2011/05/02/13-nadala/. Vana blog praegu ei tööta.

    • Hans Põldoja ütles:

      Vaatan siis selle ja viimase ülesande uuest blogist. Ei hakka EduFeedr’is aadressi muutma, sest enamus postitusi on vanas blogis. Kui vana blogi jälle tööle saad, siis kopeeri see postitus sinna ka.

  8. Pingback: 13. nädal – allikmaterjalidele viitamine | Kersti's Studies

  9. Pingback: 13. nädal – allikmaterjalidele viitamine « Õppeajaveeb

  10. Pingback: 9. Allikmaterjalidele viitamine | Juliar85's Blog

  11. Pingback: Viitamine | Nele ajaveeb

  12. Pingback: Järeleksami tingimused | Digitaalsete õppematerjalide koostamine

Lisa kommentaar